Вітаємо з Різдвом Христовим

Різдво – це одне з найбільших свят для українців. А різдвяні звичаї – одні з найколоритніших.

Україна відзначає Різдво за старим Юліанським календарем, тому у нас воно припадає на 7 січня.
Але сам цикл різдвяних свят довший, все починається 6 січня – на Святий вечір, а закінчується на Водохреща – 19 січня.

На Святвечір – 6 січня кожна українська сім’я готує пісну вечерю. На столі повинно бути 12 страв, головна – кутя. Кутя – це окраса столу, її варять з пшениці, до якої додають мед, горіхи, зернята маку, тощо. Також обов’язково вареники, їх роблять з картоплею, вишнями, іншими ягодами, або з квашеною капустою. Всі решта страв – теж пісні. Це може бути риба, гриби, тощо.
Перед вечерею весь день не можна їсти. Сідають за стіл, коли сходить перша зірка.
Тоді ж ставлять в куті дідуха – сніпок з різного збіжжя, який має охороняти оселю від всього злого. На стіл під скатертину ставлять часник, а під стіл – солому, на якій наймолодші діти мають покудкудахкати, як кури, – щоб птиця велась. Коли всі збираються до столу, запалюють свічку, моляться, найстарший блягословляє всю родину, і по черзі з найстаріших до найменших, куштують кутю.

7 січня – Різдво Христове. З самого ранку всі йдуть до церкви. Протягом всього дня діти ходять колядувати. Збираються вертепи, перевдягнені в костюми ангелів і історичних осіб хлопці, ставлять сценки про народження Христа та часто і історію України, пов’язану з Християнством і колядують. Надвечір ходять Жиди – перевдягнені в нечисть хлопці. Вони теж колядують, і виганяють зло з осель.